SmartDOG


​Koirien luonteiden testaaminen, luonteen merkitys jalostuksessa sekä jokapäiväisessä elämässä.

Hyvä luonne on varmasti yksi merkityksellisimpiä asioita seurakoiralle. Rotumääritelmän mukaan prahanrottakoiran tulee olla: Ystävällinen, utelias ja perheeseensä kiintynyt. Olemukseltaan vikkeläliikkeinen ja tasapainoinen. Luonnostaan varautunut vieraita kohtaan, mutta ystävällinen ja rakastettava omalle perheelleen. Omanarvontuntoinen ja itsevarma.
Koiran käyttäytymiseen vaikuttavat monet asiat, kuten perimä, kasvu- ja elinolosuhteet sekä kokemukset ja tapakasvatus. Perimällä kuitenkin on suuri merkitys koiran luonteeseen. Miten voimme varmistaa, että tulevaisuudessakin koirien luonne pysyy rotumääritelmän mukaisena, eikä rodussa pääse yleistymään ei toivottuja ominaisuuksia, kuten vaikka arkuutta tai liiallista terävyyttä?

Kasvattajien vastuu jalostuskoirien valinnassa on selvä, mutta heidän on kohtuullisen vaikea arvioida omien ja kasvattamiensa koirien luonteita, saatika yhdistelmässä käytettävän uroksen luonnetta, ilman minkäänlaista objektiivista mittausta/tulosta. Testien avulla myös kaikki koiranomistajat saavat paljon hyödyllistä tietoa koiransa luonteenpiirteistä, mahdollisesti lisäksi koiran koulutettavuudesta, ja mitä koulutuksessa olisi hyvä ottaa huomioon.
Jalostusvalintojen avuksi onkin olemassa erilaisia koirien luonteen mittaamiseen kehitettyjä testejä. Suomessa on tällä hetkellä kolme erilaista, Suomen Kennelliiton virallista luonteentestaustapaa, jotka ovat kaikille roduille avoimia.
Näitä ovat luonnetesti, MH-luonnekuvaus sekä käyttäytymisen jalostustarkastus. Näistä kaksi ensimmäistä mittaavat lähinnä koiran arkuutta/rohkeutta. Näiden virallisten testien lisäksi on suomalaisen tutkijan, Katriina Tiiran kehittämät SmartDOG-testit, joista saadaan tietoa koiran kognitiivisitä ominaisuuksista.

Esittelemme alla tarkemmin näitä testejä: Voit tutustua Liisa Tikan kirjoittamaan artikkeliin virallisista luonnetesteistä: https://www.masseter.fi/artikkelit/muu/tutkitusti-tervepainen.html.
Kirjoittaja on ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja ja smartDOG-lisenssitestaaja. SmartDOG -testit (www.smartdog.fi) SmartDOG-testit mittaavat koirien kognitiivisia ominaisuuksia, kuten impulsiivisuutta, itsehillintää, muistia, oppimisnopeutta sekä ongelmanratkaisukykyä. Testit tehdään jokaiselle koiralle samalla tavalla ruoan avulla ja testi on yleensä koiralle erittäin miellyttävä kokemus. Koira on testissä vapaana sisätiloissa, ja mukana on vain ohjaaja, koira ja testaaja. Koira on testissä vähintään tunnin, ja koiran näkökulmasta testi on pääasiassa herkkujen etsimistä. SmartDOG- testistä saa kirjallisen raportin lisäksi pääsyn tietokantaan, jossa voi verrata oman koiran tuloksia saman rodun keskiarvoon sekä kaikkien testattujen koirien keskiarvoon.

SmartDOG-testejä on neljä erilaista: SmartDOG-PENTU: 4-7kk ikäisille koirille. Testin avulla uusi omistaja saa koiransa persoonallisuudesta tietoa, jota voi käyttää hyödyksi kaikessa koiran kasvatuksessa ja koulutuksessa. Koirat ovat yksilöitä, jotka saattavat tarvita jokainen hieman erityyppistä koulutusta. Kun toinen pentu tarvitsee rohkaisua ja itsevarmuuden kasvattamista, on toiselle pennulle ehdottoman tärkeitä johdonmukaiset rajat, ja ohjaajan merkityksen korostaminen.
SmartDOG PENTU mittaa koiran sosiaalisuutta vierasta ihmistä kohtaan, leikkihalukkuutta sekä aktiivisuutta. Testissä testataan lisäksi pennun kognitiivisia ominaisuuksia; itsehillintää, ongelmanratkaisun tapaa (itsenäinen vai ohjaajaan suuntautunut), ongelmanratkaisun nopeutta, sekä ihmisen eleiden lukukykyä.

SmartDOG KOGNITIO: aikuiselle koiralle, kokonaisvaltainen kognitiivisten ominaisuuksien arviointi. Testi sisältää: Ihmisten ELEIDEN ymmärrystä mitataan nk. "Object choice" tehtävissä, joissa koira valitsee ruoan sijainnin ihmisen vihjeiden perusteella. Olet ehkä jo huomannut, että koirasi osaa lukea sinun eleitäsi kohtuullisen hyvin, ja keskimäärin koiranpennut osaavat lukea ihmisen eleitä jo 6 viikkoisesta pennusta lähtien. Tämä ominaisuus vaihtelee kuitenkin koirien välillä ja myös rotujen välillä paljon, ja osalle koirista eleiden lukeminen ei ole yhtä helppoa. Paitsi eleiden lukukykyä, testi mittaa myös koiran keskittymiskykyä – mikäli koira ei jaksa keskittyä ihmisen vihjeisiin se tekee myös virheitä.

MUISTI osiossa testataan kolmenlaista eri asiaa – koiran muistin kestoa, koiran loogista päättelykykyä sekä sitä, luottaako koira omaan päättelykykyynsä vai ohjaajan vihjeeseen. Muistin kestoa mitataan siten, että koira joutuu palauttamaan mieleensä palkkion sijainnin pienen viiveen jälkeen. Looginen päättelykyky on testin vaikein osio – vain harva koira ymmärtää testin idean, mutta sen toteaminen on myös testaajalle joka kerta yhtä innostavaa! Viimeisessä osa-alueessa paljastuu, käyttääkö koira omaa järkeilyään, vai luottaako se sokeasti ohjaajaansa. Tämän testialueen testit tarjoavat hyödyllistä tietoa useasta eri osa-alueesta. Muistin kesto vaihtelee koirilla paljon, ja tällä testillä pystyt vertaamaan millainen oman koirasi muisti on muihin verrattuna.

ONGELMA osiossa tutkitaan koiran ongelmanratkaisukykyä, sen tapaa ratkaista ongelma, sekä itsehillintää yhteensä kolmen lyhyen testin avulla. Ongelmanratkaisu-osiossa katsotaan koiran kykyä ratkaista spatiaalinen (tilaan liittyvä) ongelma, sekä tapaa miten ongelma ratkaistaan – itsenäisesti vai ohjaajan avulla. Koiran erityispiirteenä suteen verrattuna on sen luottamus ja erityinen suhde ihmiseen, ongelmatilanteessa koira usein katsoo ihmiseen odottaen apua, kun taas susi pyrkii itse ratkaisemaan ongelman. Sekä itsenäinen että ohjaajaan tukeutuva ongelmanratkaisu ovat koiralla hyviä ominaisuuksia. Lähinnä koulutustarkoituksesta riippuu, kumpi tapa on ohjaajan mielestä parempi. Rotujen välillä on havaittu jonkin verran eroja ongelmanratkaisutavassa, myös koiran persoonallisuus sekä koulutus vaikuttaa tähän. Tässä osiossa testataan myös spontaania sosiaalista mallioppimista. Näiden lisäksi on myös pieni persoonallisuusarvio ja oppimisnopeustesti.

Näistä löydät lisätietoja: www.smartdog.fi Kuvaus SmartDOG-pentutestistä ja testituloksista: Bertha on ensimmäinen SmartDOG-testattu prahanrottakoira ja se oli 4kk ikäinen testin tekohetkellä. Testi tehtiin lämpimässä treenihallissa eikä paikalla ollut muita kuin testaaja ja koira omistajansa kanssa. Testin aikana koira on irti, mutta tehtävien alussa omistajaa ohjeistetaan pitämään koiraa kiinni ja päästämään oikealla hetkellä suorittamaan tehtävää. Koiraa ei pakoteta mihinkään, sitä ei paineisteta eikä testi sisällä kovia ääniä tai muita pelottavia/äkillisiä tilanteita. Testitilanne oli kiireetön ja kaikin puolin miellyttävä niin koiralle kuin omistajallekin. Samalla, kun testi eteni, testaaja kertoi omia havaintojaan koiran käytökseen liittyen; miten koirat usein testissä käyttäytyvät ja mitä kannattaa näiden havaintojen osalta ottaa huomioon koiran koulutuksessa.

Arkuutta/rohkeutta sekä suhtautumista vieraaseen ihmiseen testissä arvioitiin pennun suhtautumista sille vieraaseen testaajaan seitsemänportaisella asteikolla 1-7 (1= pelkää, torjuu kontaktin, 7= erittäin ystävällinen, riehakas). Tästä Bertha sai lukeman 3. Testaajan raportissa lukee: selkeästi aluksi jännittynyt sisään tullessaan ja vältti myös uuteen testaajaan tutustumista. Sanoisin kuitenkin, että enemmän Bertha jännitti tilannetta, kuin ihmistä ja se rentoutui nopeasti. Ensimmäisenä varsinaisena testinä oli eleidenlukukyky. Siinä testaajalla oli kaksi kulhoa, joista toiseen laitettiin makupala koiran nähden, kulhot sekoitettiin ja laitettiin koiran eteen. Testaaja osoitti kädellä kulhoa, jossa makupala oli. Omistaja piti kiinni koirasta ja testaajan merkistä päästi koiran irti. Tässä testattiin, osaako koira tulkita testaajan osoitusta ja mennä suoraan osoitetulle kulholle. Kädellä suoraan osoittamisen jälkeen testaaja osoitti myös kädellä ristiin ja lopuksi katseella kulhoa, jossa oli makupala. Bertha suoriutui testistä hienosti.

Testaajan raportissa lukee: kaikki kädellä osoitukset menivät oikein, vain lopussa katseella osoituksissa logiikka petti. Se lukee ihmisen kommunikointia erittäin hyvin saaden 89% oikein eleet-osiosta. Hyvin harva koira yltää täysin virheettömään suoritukseen tässä osuudessa. Sille kaikkien ihmisen eleiden (käsi ja katse) seuraaminen on helppoa, mutta pieni lopussa virhe sekoitti sen systeemin. Impulsiivisuutta testattiin kahdella eri testillä. Ensin oli sylinteritesti, jossa koira opetettiin ensin syömään makupala läpinäkymättömän putken päistä, ja sen jälkeen tilanne muuttui siten, että putki olikin läpinäkyvä ja koira sai nähdä palkkion. Tässä testattiin, malttaako koira edelleen hakea makupalan putken päästä vai yrittääkö se saada sen putken läpi. Testaajan raportissa lukee: Berthalla on hyvä itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissä koira toimii suurelta osin siten, kuin se juuri oppi edellisessä osiossa, (nami otetaan avoimesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa ensimmäisen yrityksen jälkeen.

Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Berthalla tämä oli 70%. Lisäksi oli V-aita testi, jossa tilaan on laitettu V-kirjaimen mallinen aita, ja koira on V:n kärjessä, jolloin aidan toiselle puolelle laitetaan makupala. Tässä on tarkoituksena katsoa, kuinka nopeasti koira ratkaisee tilanteen lähtemällä poispäin makupalasta ja kiertämällä aidan. Testaajan raportissa lukee: Pennuilla keskiarvo tämän tehtävän suorittamisessa on 57 sekuntia, ja Bertha ratkaisee tehtävän huippunopeassa ajassa, 9 sekuntia! Koiraa ei häiritse näkyvillä oleva ruoka, vaan se ymmärtää nopeasti edetä poispäin palkkiosta ensin sen saadakseen. Koira ratkaisee tehtävän itsenäisesti eikä pyydä apua ihmiseltä. Ongelmanratkaisukykyä testattiin ”mahdottomalla tehtävällä”, jossa ensin koira opetetaan ottamaan nami helposti avattavasta rasiasta, jonka jälkeen rasia suljetaan niin, että avaaminen on mahdotonta. Tässä koiralla on2 minuuttia aikaa ratkaista tehtävää, samalla tarkkaillaan, yrittääkö koira ratkaista ongelmaa itsenäisesti vai pyytääkö se apua ihmiseltä.

Testaajan raportissa lukee: Berthalla oli käytössä molemmat ongelmanratkaisustrategiat hyvin tasaisesti – se käytti 34% ajasta avun pyytämiseen ja 28% ajasta itsenäiseen työskentelyyn. Molempien strategioiden käyttäminen kertoo käyttäytymisen joustavuudesta, ja siitä että koira pystyy vaihtamaan ongelmanratkaisutapaa tarpeen tullen, eikä jumitu yhteen tapaan. Suurimman osan ajasta (38%) Bertha nuuskii tilaa, eli tila ja hajut kiinnostavat sitä tässä tilanteessa enemmän kuin makkarakasa, mikä on pennulle tyypillistä. Leikkihalukkuutta testattiin koiran halua leikkiä lelulla testaajan kanssa. Testaajan raportissa lukee: Bertha innostui heti leikistä ja se leikki hyvin aktiivisesti, eikä halunnut lopettaa leikkiä. Leikkiä voi hyvin käyttää Berthalle palkkiona koulutuksessa. Bertha nautti ehdottomasti eniten vetoleikistä ja lelun jahtaamisesta. Sosiaalista oppimista testattiin siten, että koiran spontaania mallista matkimista testattiin laitteella, jossa testaaja näytti ensin viisi kertaa tavan, miten ruoka saadaan laitteesta ulos, ja sen jälkeen koira sai 3 min aikaa puuhastella laitteen kanssa. Testaajan raportissa lukee: Bertha koski pari kertaa namikoneen oikeaa nappulaa - se saattoi ottaa mallia esimerkistä, tai sitten se vahingossa painoi oikeaa paikkaa (tässä vaiheessa testiä Bertha alkoi myös olla kohtuullisen täynnä makupaloista, eikä syöminen enää ollut motivoivaa).

Lisäksi testissä mitattiin koiran aktiivisuutta kahdella tapaa: 5-portaisella asteikolla testin aluksi tilaan tutustumisessa testaajan arvioimana, sekä FitBark aktiivisuusmittarilla, joka antaa minuuttikohtaisen aktiivisuuden keskiarvon. Koiran Fitbark-aktiivisuus mitattiin keskiarvona koko testissä oloajan. Testaajan raportissa lukee: Bertha oli aluksi jännittynyt sisään tullessaan, mutta lähti välittömästi nuuskimaan ja todella intensiivisesti nuuskuttaen tutustui uuteen tilaan. Sen uteliaisuus voitti nopeasti sen alkujännityksen ja se se oli lopulta erittäin aktiivinen koko testin ajan. Berthan FitBark aktiivisuus oli 61 ja pentu on selkeästi keskimääräistä aktiivisempi testitilanteessa. Kokonaisuudessaan testistä jäi positiivinen mieli, niin koiralle kuin omistajallekin. Testi oli selvästi positiivinen kokemus koiralle, koska testissäkin ilmennyt jännitys uusia tilanteita kohti lieventyi huomattavasti testin jälkeen. Eron huomasi myös pentukurssimme ohjaaja testin jälkeisellä tunnilla. Berthan itsevarmuus ja toimintakyky tuntuivat vahvistuvan testin ansiosta. Suullisen ja kirjallisen palautteen lisäksi koiran omistaja saa tunnukset tietojärjestelmään, jossa pääsee vertaamaan oman koiran tuloksia rodun keskiarvoon sekä kaikkien testattujen koirien keskiarvoon. Lisäksi on olemassa Breco-järjestelmä, josta löytyy rotujen välisiä vertailuja testituloksista. Rodun tulokset viedään Breco-järjestelmään siinä vaiheessa, kun testattuja koiria rodussa on vähintään 10.
​Bertha on edelleen ainoa SmartDOG-testattu prahanrottakoira. Olisi hienoa nähdä, minkälaiseksi rodun profiili muodostuisi, jos testattuja koiria olisi enemmän! Samalla pysyisi verrata oman koiran tuloksia rodun keskiarvoon