JTO 2024-2028

 

​Julkaisimme uuden prahanrottakoirien jalostuksen tavoiteohjelman vuosille 2024-2028. JTO löytyy myös Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.

JTO jalostussuositukset

Suositukset jalostuskoirille ja yhdistelmille

Jalostukseen käytettävän prahanrottakoiran tulee olla terveeksi tutkittu ja luonteeltaan tasapainoinen, ystävällinen ja utelias. Vihaista tai arkaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Jalostusvalinnoissa pitää ottaa huomioon myös haukkuherkkyys ja sisälle merkkailu, joiden ajatellaan olevan perinnöllisiä.


Jalostuksessa on noudatettava Suomen eläinsuojelulakia ja -asetusta, FCI: jalostussääntöjä, Suomen Kennelliiton koirarekisteriohjetta ja jalostusstrategiaa.
- koiran on oltava fyysisesti terve ja hyväluonteinen
- koiralla ei saa olla perinnöllisiä tai perinnölliseksi epäiltyjä sairauksia tai vikoja
- koiraa, jota on kirurgisesti operoitu jonkin perinnöllisen vian tai sairauden vuoksi ei saa käyttää jalostukseen 
- koiraa, jolla on rotumääritelmän mukainen hylkäävä virhe, ei saa käyttää jalostukseen

Jalostuskoira, joka ei ominaisuuksiltaan vastaa täysin rotumääritelmää, suositellaan yhdistämään mahdollisimman hyvin rotumääritelmän täyttävään koiraan.
Jalostukseen käytettäviltä prahanrottakoirilta vaaditaan tällä hetkellä virallinen 
patellaluksaatiotutkimus.
Koiraa, jolla on polvilausunto 1/2 tai huonompi, ei tule käyttää jalostukseen. 

Jalostukseen voi käyttää 0/0, 0/1, 1/0, 1/1, 0/2 tai 2/0 patellalausunnon omaavaa.                     1/0 ja 0/1 -tuloksisen voi yhdistää terveen, tai enintään vastaavan tuloksen omaavan kanssa. 2/0 ja 0/2 -tuloksen omaavan voi yhdistää vain terveeseen.


Ensi kertaa astutettavalla nartulla tulee olla ikää yli 18 kuukautta mutta alle 5 vuotta. Yli kahdeksan vuotiaan nartun astutus on sallittu ainoastaan eläinlääkärin luvalla. Jalostukseen käytettävän nartun vähimmäispainoksi suositellaan vähintään 2 kilogrammaa. Jalostukseen käytettävän uroksen tulee olla yli 12 kuukautta. Läheskään kaikki perinnölliset sairaudet eivät näy nuoressa koirassa, vaan tulevat esiin vasta myöhemmällä iällä. Nuorten koirien (varsinkin urosten) käyttöä tulee harkita.
Jalostukseen käytettävällä koiralla tulisi olla Suomen Kennelliiton hyväksymästä koiranäyttelystä tuloksena yksi erinomainen tai kaksi erittäin hyvää. Näyttelymenestys ei kuitenkaan takaa hyvää jalostusarvoa, vaan se tulee ilmi koiran jälkeläisistä. Näyttelyissä vaatimattomammin pärjännyt terve koira voi hyvinkin jättää arvokasta jalostusmateriaalia.
Jalostuskoirilla tulee olla riittävä sukupuolivietti ja niiden pitää pystyä lisääntymään luonnollisesti.Mikäli todetaan, että jokin yksilö toistuvasti eri yhdistelmistä periyttää jälkeläisiä, jotka ovat epäterveitä tai eivät vastaa rotumääritelmää, voi jalostustoimikunta suositella kyseisen koiran poistamista jalostuksesta. Myöskään yhdistelmiä, joista on syntynyt epäterveitä tai rotumääritelmän vastaisia jälkeläisiä, ei tule uusia. Uusintayhdistelmiä ei tulisi tehdä, sillä ne supistavat jo ennestään kaventunutta geenipoolia.


Suositus yksittäisen koiran maksimijälkeläismäärälle:
Jalostuksessa yksilön käyttö rajataan enintään 5 pentueeseen tai 15 jälkeläiseen, kunnes on näyttöä jälkeläisten terveydestä ja rodunomaisuudesta. jalostuskoirille ja yhdistelmille

- Jalostusvalintoja tehdessään kasvattajan tulee noudattaa rotumääritelmää
- Pennun kauppa on aina ostajan ja myyjän välinen asia.

JTO:n jalostussuosituksiin selkeytystä:

- Terveystutkimukset tulee olla virallisesti lausuttu ennen astutusta

- Näyttelykäynti vaaditaan suosituksia varten ja sen tulee olla vähintään yksi ERI tai kaksi EH:ta, HYL ei saa olla viimeisin tulos.

- Luonteesta ja koosta ulkomuototuomarin arvio riittää.

- Jälkeläisten määrä ei saa ylittää suosituksia, jollei jälkeläisten viralliset terveystulokset ole prosentuaalisesti plussan puolella esim. yhdessä pentueessa kahdet huonot polvet, muista tutkittu kolmet polvet terveiksi - näin ollen terveeksi tutkittuja on prosentuaalisesti enemmän. Riskiarvio on kuitenkin aina kasvattajan vastuulla. 

- Pentujen isän tulee olla astutushetkellä vähintään 12kk.
 
Jalostustoimikunta kiittää kaikkia prahanrottakoirien  terveys- ja luonnekyselyyn vastanneita!

Alla olevasta linkistä voit lukea jalostuksen tavoiteohjelman 2024-2028