Opas pennun ostajalle


1.Mistä ostaa prahanrottakoira? 

Suomen Prahanrottakoirat ry ylläpitää kasvattajalistaa, jolle hyväksytään kaikki yhdistyksen jäseninä olevat kasvattajat. Lisäksi yhdistyksellä on pentuvälitys. Pentuvälityksessä julkaistaan, kasvattajan niin halutessa, kaikki Suomen Prahanrottakoirat ry:n jäsenten ja Suomen Kennelliiton rekisteröintivaatimukset täyttävät pentueet. Tiivistetysti tämä tarkoittaa seuraavia asioita: 

- kasvattaja on Suomen Prahanrottakoirat ry:n ja Suomen Kennelliiton jäsen. 

- kasvattaja on allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen. 

- pentujen syntymämaa on Suomi ja myytävät pennut ovat myyjän omia kasvatteja. 

- jalostukseen valitut yksilöt ovat terveitä. 

- vanhemmat on palkittu näyttelyissä vähintään kerran arvosanalla ERINOMAINEN TAI vähintään kaksi kertaa arvosanalla ERITTÄIN HYVÄ tai jalostustarkastus suoritettu hyväksytysti. 

- yhdistelmän sukusiitosprosentti ei saa ylittää Suomen Kennelliiton suositusta max. 6.25% neljällä sukupolvella laskettuna. Kasvattaja vastaa itse kasvatustyöstään, yhdistys ainoastaan ylläpitää kasvattajalistaa. 

Etsi kasvattaja, jonka kanssa tunnet kemioiden kohtaavan. Kasvattajan kuuluu olla sellainen, jolta voit ja jolta uskallat kysyä neuvoa. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä! Oikean kasvattajan löytämisestä voi alkaa parhaimmillaan pitkäaikainen ja luottamuksellinen ystävyyssuhde. Kun olet löytänyt kasvattajan, valmistaudu odottamaan pentuja. 

2. Esittele itsesi 

Harvalla kasvattajalla riittää aikaa tai energiaa vastata lyhyisiin sähköposteihin tai tekstiviesteihin, joissa kysytään vain onko pentuja vapaana tai mitä pentu maksaa. Osoita kasvattajalle olevasi valmis hankkimaan pennun ja, että olet valmis hankkimaan juuri kyseisen rodun pennun. 

Mihin tarkoitukseen etsit pentua? 

Harrastuksiin, jalostukseen, näyttelyihin vai parhaaksi ystäväksi? Kasvattaja pyrkii tekemään parhaansa pennun syntymästä sen luovutukseen, sen jälkeen vastuu pennun oikeasta hoidosta kuuluu sinulle. 

3. Tutustu rotuun 

Jalostuksen tavoiteohjelma JTO kannattaa lukea läpi. Käy myös tutustumassa rotuun kasvattajien tai harrastajien luona. Käykää vaikka lenkillä yhdessä. Kysele millainen koira on tavallisena arkena ja mitä sen kanssa harrastetaan. Näyttelytilanteessa koirat tai omistajat eivät ole omimmillaan. Pelkän kirjatiedon varassa ei kannata hankkia minkään rotuista koiraa. Prahanrottakoiran pieni koko ja vilkkaus saattavat yllättää! Pennun kanssa ensimmäinen vuosi on työläs, ja omistajan tehtävä on kärsivällisesti sekä johdonmukaisesti opettaa pennulle miten sen tulee arjessa toimia - muuten tämän rodun kanssa on pulassa. Hampaiden hoitoon tulee sitoutua koko koiran eliniäksi, joten sekin kannattaa aloittaa heti pentuna. 

4. Mitä prahanrottakoira maksaa? 

Rotukoiran hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta sekä ilmiöt, esim. elokuvat ja julkisuuden henkilöt. Hinta on ostajan ja myyjän välinen sopimus. Prahanrottakoiran tämänhetkinen perusarvo on 2000 €. Koiran hankintaan liittyy lisäksi muitakin kuluja; ruoka, rokotukset, loishäädöt, vakuutukset, vaatetus, hihnat, ruokakupit, lelut ja pedit. Lomamatkalle koira ei välttämättä pääse mukaan; koirahotellit voivat olla hintavia. Koira voi myös sairastua, jolloin hoitokulut saattavat olla huomattavan suuria ja silloin se saattaa tarvita ajallista panostusta hoitotoimiin. 

5. Ostajan vastuu 

Koiran hankintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä perheenjäsenenä se voi elää jopa viisitoista vuotta. Jalostuskoirille tehdään virallisia terveystutkimuksia, jotka tallentuvat Suomen Kennelliiton Jalostustietojärjestelmään. Kasvattajat voivat käyttää hyväkseen tätä tietoa suunnitellessaan tulevia pentueita. Prahanrottakoirista tätä tietoa ei ole vielä kertynyt kovin pitkältä ajalta, joten ennustaminen on vaikeaa, sillä hyvät ja huonot ominaisuudet voivat periytyä monenkin sukupolven takaa. Rodun ollessa vielä alkutaipaleella Suomessa on erityisen tärkeää, että kasvattajat teettävät viralliset terveystarkastukset kaikille jalostuskoirilleen. Hankkiessasi prahanrottakoiran pennun olet omalta osaltasi viemässä rotua eteenpäin. Osta siis pentu, joka on syntynyt Suomen Prahanrottakoirat ry:n jalostussuositusten mukaisesta yhdistelmästä. Kukaan ei voi luvata täydellistä koiraa. Aina voi syntyä ns. ”maanantaikappale”, vaikka kaikki olisi tehty suositusten mukaan. Suurimmasta osasta prahanrottakoiria tulee terveitä ja iloisia pieniä koiria, jolle voit antaa pitkän ja onnellisen elämän. 

6. Kannattaa tutustua Suomen Kennelliiton www.hankikoira.fi -sivuihin.